KTE

KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI EGYESÜLET (KTE)

Az 1949-ben alapított Egyesület önkéntes társuláson alapuló tudományos egyesület, mely országos társadalmi szervként működik.  Az Egyesületnek közel 200 hazai jogi és pártoló (gazdálkodó szervezet, vállalkozó) és mintegy 7.000 egyéni tagja van. A Közlekedéstudományi Egyesület önálló jogi személy, s mint ilyen a Magyar Muszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének a tagja.

Célja: a közlekedéstudomány művelése, a közlekedéspolitika, a közlekedésfejlesztés alakításának elősegítése. E célok megvalósítása érdekében az Egyesület tevékenysége országosan (tagozatok) és regionálisan (területi szervezetek) a közlekedés általános kérdéseinek és alágazatainak megfelelően vasúti-, közúti-, városi-, légi-, hajózási-, közlekedésépítési és szállítmányozási (logisztika) szakmai csoportokban (szakosztályok, szakcsoportok), átfogó problémák tárgyalása esetén több szervezeti egység összefogásával döntően nyílt vitafórumokon, ill. munkabizottságokban folyik. Tevékenységének tervszerűsége érdekében a nagyobb eseményekről évenként munkaterv készül. A megvalósult eseményekről a tagságot havonta megjelenő tájékoztatóban értesíti. A tagság és a közlekedés iránt iránt érdeklődő szakmai közvélemény tájékoztatására az Egyesület a következő szakfolyóiratokat alapította:

  •  Közlekedéstudományi Szemle
  •  Közúti és Mélyépítési Szemle
  •  Városi Közlekedés

Az Egyesület tagja több nemzetközi közlekedési és mérnökszervezetnek. Ki kell emelni, hogy alapító tagja a FEANI Magyar Nemzeti Bizottságának. A magyar európamérnökök közel 20%-a a KTE tagja. Az Egyesület nemzetközi kapcsolatait erősíti, hogy a vele folyamatosan együttműködő kiemelkedő külföldi szakembereket tiszteletbeli tagjává választja. Az Egyesület egészének és szervezeti egységeinek munkáját négy éves ciklusra választott társadalmi tisztségviselők irányítják. Az Egyesület zökkenőmentes működését és adminisztrációját a főállású munkatársakból álló titkárság végzi.

Az Egyesület működésének anyagi feltételeit elsosorban az egyéni és pártoló tagok tagdíjai és a szakértői tevékenységek jogdíjai, valamint a konferenciák szervezési bevételei biztosítják.

backback lap elejére backbackbacknyitólap e-maile-mailGlobeweb visszavissza backelőre
A weblapok megtekintéséhez Internet Explorer 5+, Netscape 6+, vagy Mozilla 1.2.1+ böngésző javasolt.